Hvad er positiv psykologi egentlig?
Det får du en forklaring på i denne artikel.
Med udgangspunkt i et interessant møde med en leder, forklarer vi, hvad positiv psykologi er, og hvorfor det er et særdeles stærkt værktøj til ledelse.
“Hårene rejser sig automatisk, når jeg hører begrebet positiv psykologi“

Der var ingen tvivl om, at lederen talte sandt, for han skuttede sig nærmest, da han sagde det. Derfor var det svært ikke at blive nysgerrig. Hvilke tanker i hans hoved lå forud for sådan en fysisk reaktion?
“Jeg vil simpelt hen ikke opdrage mine medarbejdere til, at løsningen på alt er at tænke positivt. Sådan fungerer mennesker jo ikke. Problemer går jo ikke væk af at vi krammer og tænker glade tanker”.
Nej. Det har du helt ret i.
Det er heldigvis heller ikke det, positiv psykologi handler om.
Positiv psykologi er en gren indenfor psykologien, hvor vores viden om den menneskelige psyke bruges til at styrke mennesker.
Det kræver lidt historisk perspektiv.
Ideen om en positiv psykologi fødes
I 1954 udgiver Abraham Maslow bogen “Motivation and Personality”. Her argumenterer han for, at det giver god mening at bruge psykologiens videnskab til at rette fokus mod det, der gør livet værd at leve. En mere positiv psykologi, som han siger.
Den oprindelige psykologi fokuserede på at gøre syge raske. At bringe mennesker fra -5 til 0.
Nu skulle psykologien bruges til at bringe mennesker fra 0 til +5.
Deraf idéen om en positiv psykologi.
De skulle nok have valgt et andet navn
Det er først i 1998 at Martin Seligman for første gang præsenterer sin forskning indenfor dette felt, og døber denne nye retning inden for psykologien “Positiv psykologi”.
Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, kunne et andet navn nok have været mere gavnligt. Det kan nemt give associationer til “positivitetstyranni”.
Hvis det skal siges ganske kort, hvad positiv psykologi er, så er dette formuleringen:
Positiv psykologi er det videnskabelige studie af det,
der gør livet værd at leve.
(Peterson, 2008)
Hvordan kan vi bruge det i ledelse?
Vi er for en kort bemærkning tilbage i mødet med lederen, der kigger lidt skeptisk tilbage, efter at have fået serveret en præsentation, lidt som den ovenfor.
“Jeg har nok at gøre med at lede forretningen og sikre, at vi når alle vores mål. Skal jeg nu også til at tage ansvar for, at mine medarbejdere synes, at livet er værd at leve? Jeg får faktisk lidt præstationsangst ved tanken”.
Det er jo egentlig meget forståeligt. Der er nok at se til som leder af en virksomhed.
Meeen….
Prøv en gang og tænk…
Vi bruger en stor del af vores liv på arbejdspladsen. Hvad nu, hvis arbejdspladsen ikke “bare” var et sted, hvor vi tog hen for at tjene penge. Hvad nu, hvis vi – samtidig med at vi tjener penge – også har følelsen af, at vi trives og udvikler os.
Hvad tror du, den følelse gør ved lysten til at komme på arbejde?
Hvad tror du, den følelse gør ved lysten til at præstere bedre… I din virksomhed?
Hvad ville der fx. ske, hvis vi:
- Gav vores medarbejdere viden og værktøjer til i højere grad at balancere egen trivsel?
Ikke bare trivsel på arbejdspladsen, men trivsel – sådan hele generelt. Og samtidig sikrer et rum og en kultur, hvor der er et solidt råderum til at bevæge sig inden for. - Tilrettelagde arbejds- og opgavefordelingen mere styrkebaseret?
Når vi får lov at arbejde ud fra vores karaktérstyrker, vokser vi som mennesker. Helt ærligt… Forestil dig, at dine medarbejdere møder ind, for at arbejde for dig, og samtidig føler, at de vokser som mennesker… - Skabte optimale betingelser for at komme i flow?
Kender du den der fornemmelse af, at arbejde fuldstændigt fordybet og koncentreret, hvor du kommer i mål med strithår og lys i øjnene og mere energi, end da du startede på opgaven? Det er det, man i psykologiens verden kalder “optimaloplevelsen” – og den kan man fremme, ved at skabe rammerne hvor der er rum til fordybelse.
Dette er blot et par eksempler, som du kan gå og tygge lidt på 😉
Har du lyst til at drøfte muligheder eller eventuelle problemstillinger, så tag kontakt til os.
Vi er i meget høj grad til at snakke med – ja, vi er her faktisk kun for at hjælpe dig.

Hvad betyder engagement for medarbejdere og virksomhed?
Hvad betyder engagement? Hvordan defineres begrebet? Hvad betyder det for det enkelte menneske? Hvad betyder det for arbejdspladsen? Det kigger vi ind i, i denne artikel, der samler op på månedens emne: Engagement på arbejdspladsen. Når du er en del af vores netværk,...
01. Hvorfor?
I alt hvad vi gør, tror vi på, at mennesker og virksomheder kan mere, end de selv er klar over.
Vi står op hver morgen med et ønske om at hjælpe med at skabe den ønskede vækst og udvikling.
02. Hvordan?
Ved at lytte til dig, dine ønsker og behov, arbejder vi på at rydde eventuelle forhindringer af vejen, og skabe en løsning, der får dig i mål.
Vi lytter nysgerrigt, spørger kritisk, svarer ærligt og hjælper helhjertet.
03. Hvad?
Vi er en konsulentvirksomhed, der arbejder inden for tre hovedkategorier: Mennesker, Ledelse og Markedsføring.
Vi kan bl.a. hjælpe med rekrutteringer, ledelsessparring, markedsføring, kommunikation og storytelling.