Et stærkt team kendetegnes bl.a. ved evnen til konstruktive konflikter.
Dem der kender os i Zerius, har allerede bemærket det. Vi er meget forskellige. Sort og hvid. Rund og firkantet. Og ganske enkelt fordi vi er forskellige, har vi konflikter. Men nogle gange er de mennesker, vi er mest forskellige fra, dem vi kan lære mest af.
I denne artikel får du input til at forstå jeres konflikter og bruge dem konstruktivt til at blive stærkere sammen.
Begrebsafklaring: Begrebet konflikt er her defineret som et sammenstød ( mellem forskelligheder). Disse konflikter er i sig selv ikke farlige. Faren ligger i måden vi tænker om og håndterer konflikten.

Hvorfor opstår konflikterne?
Det blev vi nysgerrige efter at forstå.
Når vi støder panderne sammen ind i mellem, kan bølgerne gå højt. Når det, der skal siges, er sagt, går vi ind på hvert vores kontor for at reflektere. Hver gang sker der det samme. Den ene af os kommer ind til den anden og siger: “Ved du, hvad jeg lige lærte?”
Resultatet er læring. Udvikling.
For ja: Vi ér meget forskellige, og det er en kæmpe styrke i virksomheden, og det vil vi gerne vise i denne artikel. For da vi forleden slog panderne sammen igen, besluttede vi os for at nærstudere, hvordan vores individuelle naturlige adfærd giver hinanden modstand, og hvorfor vores forskelligheder støder sammen.
Nedenfor ser du vores respektive talentprofiler.
Profilen dækker 34 kognitive evner, mønstre og måder vi naturligt reagerer på. De evner, der scorer højst, er de evner, vi udfører mest naturligt og derfor kaldes de talenter. Du kan også kalde dem naturlige styrker. De 34 talenter er defineret af Gallup, gennem mange års forskning i menneskers kognitive styrker. De to øverste billeder viser vores fulde profiler, og de to nederste viser vores “arketyper”.
Alle viste grafer er fra testen TT38 fra Talents Unlimited

Netes talentprofil er en farverig blanding af de fire talent-typer i toppen, hvor den nederste halvdel af profilen stort set kun rummer de tænkende og stræbende talenter. Læg mærke til, hvordan Nete har kommunikerende og sammenhængssøgende i toppen, og Helle har de to i bunden. Gæt engang, hvem der stiller en masse spørgsmål og hvem der synes det er liiidt anstrengende 🙂

Helles talentprofil er meget tænkende og stræbende i toppen, mens den nederste halvdel er mere broget. Helt modsat Netes profil. Det at være så forskellige som vi er, er en kæmpe styrke, når det sættes rigtigt i spil, og alle parter anerkender, at vi ikke kan være lige gode til alt. Det kan vores arketyper nedenfor give et mere nuanceret billede af.

Netes arketype er relaterende og påvirkende. Det er Nete der er den mest naturlige netværker, researcher og udvikler. Læg så mærke til, at vi er omtrent lige “tænkende”. Når Nete har netværket, researchet og udviklet, så tænker vi. Sammen. Vi afprøver, lærer og forbedrer. Og så træder Helle ellers i karakter….

Helle er ekstremt stræbende. Det er godt, for hun skal nogle gange være det for to. Hun ved dog, at hun bare skal prikke til Netes anlæg for ansvarlighed og værdifasthed, og så bliver der fyret op under det fælles stræbsomme, og vi flytter os sammen.
“Ti stille, Nete! Jeg er i fokus!”
Det er overskriften på en klassisk konflikt på kontoret.
Nete er typisk den første på kontoret om morgenen. Kaffen er stærk, de første flueben på dagens to-do liste er sat og energien er høj. Så træder Helle ind. Helle er til stille morgener, hvor hun kan tænke over dagens opgaver, gå i fokus og allerede i bilen ind på kontoret, arbejder hjernen målrettet på en opgave. Helle er målrettet og i fokus. Nete er indlevende og kommunikerende.
Lige dér opstår “konflikten”.
Der er i princippet ingen af os, der gør noget forkert. Vi er vores eget naturlige selv i det øjeblik, men vores adfærd clasher. Hvis Helle ikke er bevidst om Nete’s naturlige adfærd, er det nærliggende at føle sig forstyrret. Hvis Nete ikke er bevidst om Helle’s naturlige adfærd, er det nærliggende at føle sig afvist.
Det sammenstød er vi færdige med at have. Vi har lært lektien og er videre.
Netes læring i denne konflikt er at mærke efter, hvor Helle er, når hun kommer ind af døren. Hvis hun er stille, er hun i fokus og i gang med at løse et eller andet komplekst, og det skal hun have ro til.
Helles læring er at forblive uforstyrret i sit fokus ved at gå direkte ind på sit eget kontor, indtil fokus er omsat til målrettet action – og først dér gå ind og tage den dér hygge-kaffesnak med Nete.
Sort og hvid = Yin & Yang
Ingen kedelig grå masse her…
Som beskrevet ovenfor kan man, set udefra, betragte os som sort og hvid. Det betyder ikke at vi tilsammen bliver en kedeligt grå masse. Det betyder, at når kontrasterne formes perfekt efter hinanden, har vi fuldendelsen af vores særegne natur: Yin & Yang.
Som billederne nedenfor af vores kontraster viser, er vi sådan lidt mere grøn/lilla, men vi har tillid til, at analogien står klart.
Alle teams, ægtepar og erhvervspartnere kan blive stærkere sammen gennem denne øvelse, hvis vi vel at mærke har viljen til at forstå. Ved at bruge data til at skabe overblik over vores respektive naturlige adfærd, opnår vi ikke bare en forståelse af hvorfor og hvordan vi agerer forskelligt. Hvis vi vil det, kan vi også blive kloge på, hvornår og hvordan vi sætter hinanden i spil, for at skabe det bedste fælles resultat.
Vi bliver hinandens “weapon of choise”.
Gæt engang hvem af os, der elsker at tage ud i forsamlinger, for at møde andre, netværke og tage inspiration og ideer med hjem. Nete. Det ved Helle, så når tiden må prioriteres, og vi ikke begge kan deltage, så er det Nete, der sendes afsted.
Prøv også og gæt, hvem det er, der sættes i spil når der skal lægges en effektiv plan, der skal føre os i mål hurtigt? Det er Helle.
Det betyder på ingen måde, at Helle ikke er social eller at Nete ikke kan planlægge. På ingen måder. Vi er begge gode til det. Men hvorfor ikke bruge det bedste våben? Ikke bare fordi det er det mest effektive og skaber det bedste resultat, men også fordi talentet styrkes hver eneste gang, det sættes korrekt i spil.


Forstå kampen…
Hvordan agerer vi, når bølgerne går højt, og hvorfor?
Når vi kigger på de to nedenstående billeder, ser det ud som om, at Nete er underdog i kampen, når bølgerne ind i mellem går højt. Helle er den absolut hårdeste kæmper, fordi hun er stræbende. Nete er allermest udglattende. Er det det samme som konfliktsky? Slet ikke. Nete’s ukuelige optimisme og sans for udvikling vil bare hellere kigge på, hvordan vi omsætter Helles stræben til et fælles fremskridt. Relationen og udviklingen er vigtigst for Nete, mens Helle har power og momentum. Det er altså stærkt sammen!
Kig på de to heatmaps. De orange områder markerer dér, hvor vores naturlige talenter har størst indflydelse på vores konfliktstil.
Nete’s udglattende stil kommer ét eneste sted fra: Indlevelse (mørk blå markering). Når hun er færdig med at være udglattende, bliver hun samarbejdende, også kun af én grund: Udviklingen (lys blå markering). Vi skal videre. Sammen.
Helle’s imponerende kampgejst kommer fra hele 5 toptalenter: Fokuserende, målrettet, ansvarlig, selvsikker og anerkendelsessøgende. Så når vi taler om “weapon of choise”, så er det Helle der bliver sat ind i kampen, når vi har brug for en virkeligt hårdslående kanon, og Nete bliver kørt i stilling, når der er brug for diplomatiet.


Vil du også forstå, hvordan Jeres konflikter kan styrke Jer?
Så har vi værktøjet, der kan hjælpe jer. Og det kan meget mere…
Denne test, som vi har brugt her, kan meget mere end at belyse konflikter. Den belyser det, der fungerer rigtigt godt i det enkelte menneske. Med det indblik har du et utroligt stærkt værktøj til at sætte både dig selv og andre helt rigtigt i spil, så det bedst mulige resultat opnås. Vi bruger bl.a. testen til teamudvikling, rekruttering, fastholdelse af medarbejdere og til at styrke den enkelte leder eller medarbejder i sin rolle i virksomheden.
Vi er her for at hjælpe dig, så tag fat i os. Du vælger selv, hvem du vil tale med:
Vi er Zerius
Hvad kan vi gøre for dig?
Virksomheder er intet uden mennesker, og vi er her for at hjælpe dig med at styrke relationen til de mennesker, din virksomhed er afhængig af. Dine medarbejdere, ledere, kunder og samarbejdspartnere. Målet er, at du står stærkt og opnår bedre resultater.
Du kan få vores hjælp til konkrete opgaver indenfor ledelse, rekruttering og strategisk kommunikation. Gennem vores arbejde har vi udviklet en unik metode til at analysere og styrke relationen mellem mennesker og virksomheder. Metoden hedder MATCH360®
Vi er uddannet og trænet i ledelse, der styrker mennesker, og i at facilitere udviklingsprocesser for ledere, i teams og organisationer samt arbejde med professionel coaching.
Connect gerne med os på LinkedIn. Du kan både connecte med os hver i sær, eller du kan følge vores virksomhedsside eller abonnere på vores nyhedsbrev, hvor du får inspiration til ledelse, rekruttering og stærk kommunikation.