Jeg vil så gerne have mere tid til at være leder…

... Men det hele drukner i drift. 

Den lederudfordring møder vi ganske ofte, når vi taler med ledere. Presset af den daglige drift tager al for meget af den tid det kræver, at være en nærværende leder. 

Denne artikel giver indblik i, hvordan vi hjælper en leder med at finde balancen mellem ledelse og management. 

Bliv en del af vores netværk, og få inspiration til ledelse af dig selv og andre – direkte i din indbakke, 1-2 gange pr. måned

Ledelse kræver overskud

Særligt, hvis du ikke er den fødte leder

Sådan udtalte en leder sig i frustration over ikke at kunne leve op til den titel, han havde fået. “Alt det praktiske i min opgave tager al min tid. Jeg når ikke dertil, hvor jeg føler, at jeg leder. Jeg administrerer bare rammerne, og føler ikke, at jeg kommer tættere på det egentlige mål. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for at få mere tid…” 

Efter en snak omkring alt det, der stod i vejen for målet, var det nærliggende, at citere Kierkegaard:

For at kunne lede andre,
må du først og fremmest kunne lede dig selv.

Hvis du gerne vil opnå nye resultater, skal du gøre noget andet end det du plejer.
I dette tilfælde var det i første omgang benhård tidsstyring, prioritering og delegering, med det formål at finde mere tid til ledelsesdelen.
I anden omgang var opgaven, at gøre ledelsesdelen til et samarbejde mellem lederen og medarbejderne.

Det du kan se herunder, er en forenklet proces. Det er ikke en “one-size-fits-all”. Det er de grove linjer.

Step 1: Overskud til at lede

Selvledelse kræver bevidste til og fravalg. Hvis du vil skabe varige forandringer, skal du ikke blot gøre dét, der føles rigtigt lige nu. Du skal gøre det, der er mest hensigtsmæssigt, hvis du vil nå dit mål. Det kræver at din rationelle hjerne er i topform, og det er den ikke, hvis du konstant er under pres. Første skridt er derfor at lægge en plan for, hvordan du kan være den bedste version af dig selv.

Step 2: Tidsstyring, prioritering og delegering

Formålet her er at frigive mere tid til selve ledelsesopgaven.
Vi anbefaler, at du er helt åben om din udfordring overfor dine medarbejdere. Hvis du fortæller, at du arbejder på at være en god leder for dem, så I sammen kan skabe de bedste resultater, er der en god sandsynlighed for, at de beredvilligt byder ind for at hjælpe dig.

Tidsstyring: Få overblik over, hvad din tid går med.
Deltag kun i de møder, der er absolut vigtige. Sluk for din telefon i perioder, så du får arbejdsro.

Prioritering: Hvilke opgaver er de vigtigste for din kerneopgave?
De opgaver, der står i vejen for at du kan nå dit mål, dem skal du have væk fra dit bord.
Du skal kun bruge tid på de opgaver, der bringer dig tættere på dit mål.

Delegering: Hav tillid til at dine medarbejdere kan klare det.
De opgaver, du ikke selv har tid til, skal ud til andre. Vær nysgerrig på dine medarbejderes talenter og styrker. Måske sidder der en derude, der får energi af at løse den opgave, som står i vejen for dig. (Brug evt. talenttesten TT38 til at afdække medarbejderne naturlige styrker)

Step 3: Vis retningen. Sæt rammerne

Formålet med denne opgave er at skabe fælles trækkraft. Medledelse.

 1. Vis retningen for medarbejderne.
  Sæt et mål, som giver dem lyst til at bidrage til, at I kommer i mål som samlet flok. Ikke et tal-mål. Et værdi-mål. Ikke kun værdi for virksomheden. Men værdi for mennesker. Jim Collins taler i sin bog “Build to last” om virksomhedens BHAG. Big Hairy Audacious Goal. Det kan du læse om her til inspiration.
 2. Sæt rammerne for arbejdet.
  Når du har vist retningen, skal du også definere rammerne for måden at arbejde på. Hvilke værdier beror målet på, og hvordan skal de komme til udtryk i arbejdet. Er der brug for procedurer til at sikre, at arbejdet bliver udført korrekt?
 3. Vis tilliden.
  Hvis du har kommunikeret et attraktivt mål, og sat synlige og logiske rammer for arbejdet derhenimod, så stol på, at du har de rette mennesker hos dig, og at I sammen arbejder mod det samme mål. 

Step 4: Lad medarbejderne hjælpe dig

God ledelse handler også om at kende sine medarbejdere og vide, hvordan du får det bedste frem i dem. Det er et arbejde, der aldrig slutter. Men der findes en genvej. 
Lad medarbejderne fortælle dig, hvordan de gerne vil ledes. 

I Zerius laver vi – ud fra MATCH360 – en skabelon, som medarbejderne kan bruge, til at definere hvordan deres leder kan få det bedste frem i dem. Skabelonen tager bl.a. højde for talenter, motivation og psykologiske behov. Slutproduktet er en ledelsesprofil, som lederen kan bruge som værktøj i ledelsen af den enkelte medarbejder. Læs evt. mere her. 

Arbejdet med dette ledelsesværktøj har en meget værdifuld sidegevinst: Et stærkere personligt lederskab. Nu har medarbejderen også selv en ide om, hvordan han eller hun leder sig selv til bedre resultater.  

 

Artiklen fortsætter længere nede med afsnittet “Hvad betyder engagement for virksomheden”.

VI ER ZERIUS

Vi styrker virksomheder gennem mennesker.
Vores mantra er, at mennesker, der har det godt, skaber bedre resultater. Skal vi tage en snak?

Helle Halken og Nete Kaasen

FÅ INSPIRATION

Hver måned behandler vi et nyt emne indenfor ledelse, rekruttering og kommunikation. Skal vi sende det til dig på mail, sammen med tilbud på kurser og workshops?

Vi er her for at hjælpe

I Zerius hjælper vi ledere med at fremme udvikling og resultater, gennem de mennesker, der er i virksomheden. Hvis du har brug for indspark til, hvordan du kan optimere præstationerne i et team eller hele virksomheden, så giv os et kald.

Vi tilbyder at løse helt konkrete opgaver inden for ledelse, rekruttering og kommunikation, ligesom vi afholder kurser, workshops og foredrag med udgangspunkt i MATCH360, vores unikke metode til at skabe stærke relationer mellem virksomheder, og de mennesker, som de er afhængige af. 

Få inspiration

Bliv en del af vores netværk for ledere, der har fokus på mennesker. Hver måned modtager du 1-2 mails med input til ledelse, rekruttering og kommunikation samt information om aktuelle kurser.

Skriv til os

Har du spørgsmål, feedback eller ønsker du at komme i kontakt med os, så send os en besked. Vi svarer typisk indenfor 24 timer, og ser frem til at høre fra dig.

Aktuelle kurser

KOntakt os for et tilbud og tilmelding

Kursus i individuel ledelse

Kursus i individuel ledelse

Ved du, at der findes en manual for, hvordan du som leder kan lede hver enkelt, unikke medarbejder til de bedste resultater? Det gør der, og vi laver den sammen med dine medarbejdere.

Kend din kundes kommunikation

Kend din kundes kommunikation

Hvad er det, der får din kunde til at købe hos dig? På dette kursus lærer du at afkode kundens sprog og forme dit eget sprog til den enkelte kunde.

Engagement, trivsel og resultater

Engagement, trivsel og resultater

Lær de psykologiske faktorer for trivsel og engagement at kende, og få inspiration til at arbejde målrettet for at styrke medarbejderne.

Hjælp din leder med at lede dig

Hjælp din leder med at lede dig

Opdag din mest naturlige adfærd, dine toptalenter og hvordan du bedst lærer og ledes, og få redskaberne til at hjælpe din leder med at lede dig til de bedste resultater.

vil du have bedre resultater?

Så er vi her for dig!

Mennesker der har det godt, skaber bedre resultater.

Forskning har vist det med stor tydelighed, og det er både udgangspunktet og målet i vores arbejde.

Det, vi er rigtigt gode til i Zerius, er at skabe udvikling gennem rekruttering, ledelse og kommunikation.

Vi er uddannet og trænet i ledelse, der styrker mennesker, og i at facilitere udviklingsprocesser i teams og organisationer samt arbejde med professionel coaching.

Udover vores fælles baggrund, har vi hver vores professionelle baggrund og toptalenter.

Helle Halken

Direktør & Stifter

Helle er benhård når det kommer til executive search/rekruttering. Hun har en meget stærk holdning til at processen skal afspejle respekt og ordentlighed. Det sikrer en høj kvalitet og de bedste resultater for både virksomhed og kandidat.

Toptalenter:

 • Fokus
 • Målrettethed
 • Læring

Nete Kaasen

Direktør & Stifter

Nete er knivskarp til kommunikation, udvikling og ledelse. Hun arbejder målrettet for at sikre, at det der siges, også er det der gøres. Resultatet er troværdig kommunikation, i ledelsen af virksomheden såvel som i markedsføringen. 

Toptalenter:

 • Kommunikation
 • Udvikling
 • Optimisme

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag inspiration til din ledelse og arbejdet med mennesker. Du får også mulighed for at tilmelde dig vores kurser og workshops med earlybird-rabat.