Storytelling og neurologi

Menneskets hjerne er skabt til fortællinger

Allerede da du stadig lå i din mors mave begyndte din hjerne at registrere mønstre. Derinde i din trygge boble mærkede du døgnrytmen. Familiens rytme. Lys og mørke. Når mor lagde sig på sofaen, begyndte du at rode rundt. Når nogen derude puffede til maven, for at få en reaktion fra dig, kvitterede du med et spark tilbage. Stimuli blev til respons. Påvirkninger formede din adfærd, allerede inden du blev født.  Det er dét, din hjerne gør: Den afkoder indtryk og fortæller dig, hvordan du skal reagere. 

I denne artikel får du en simpel forklaring på den neurologi, der kan forklare, hvorfor storytelling er effektivt, når vi skal flytte forståelser.

storytelling neurologi

Din hjerne er faktisk doven… Og det er godt! Du får hver dag så mange indtryk, at din hjerne ikke kan nå at processere dem alle. Hvis den forsøgte, ville du højst sandsynligt brænde sammen. Derfor gør hjernen noget andet: Den sammenligner indtryk, med tidligere erfaringer, og skaber derudfra – helt automatisk – den fortælling, der får dig til at reagere.

Vi har alle en “model af verden”

Fra du bliver født og op gennem din barndom skal du lære at afkode verden. Det er her, at langt de fleste af dine reaktionsmønstre formes. Du spejler dig selv i dine omgivelser, og skaber derudfra din forståelse, eller din “model af verden”. Sådan én har vi alle. Ikke to er helt ens, ganske enkelt fordi vi ikke har levet det samme liv.

Er du bange for hunde?

Hvis du i dag bliver utryg eller måske endda bange, når du møder en hund, har du med stor sandsynlighed tidligt i din barndom haft en oplevelse, hvor du har fået indkodet i dig, at hunde = farlig. Det er nu en del af din “verdensmodel” – det mønster, som fremover former din adfærd.

Hvordan hænger det sammen med storytelling?

Din hjerne skaber hele tiden fortællinger. Det er dét, den er bygget til.

Vi vender for en kort stund tilbage til hunden. Tillad mig at antage, at du er bange for hunde. Det er du, fordi du på et tidspunkt har haft en oplevelse, hvor en hund er blevet forbundet med en angstpræget reaktion. Det husker din hjerne.

Når du i dag ser en hund komme imod dig, fortæller din hjerne dig, at du skal være på vagt. Din hjerne fortæller dig en historie, der handler om at hunden er farlig. Også selvom den reelt ikke er det. Det er bare dét, du har lært. (Og er du ikke bange for hunde, kan du naturligvis selv indsætte et lignende eksempel)

Alt afhængigt af vores model af verden (og vores individuelle evne til at styre vores følelser og adfærd) reagerer vi hver i sær forskelligt på de samme ting.

Der er dog også nogle fælles træk.

De fælles menneskelige fortællinger

Det er ikke mange linjer siden jeg skrev, at vi alle har vores egen unikke model af verden, og derfor forstår de samme ting forskelligt. Vi har dog det til fælles, at vi er mennesker, og der er nogle ting, der går igen i vores verdensforståelse. Faktisk viser forskning, at der findes 7 grundfortællinger, som (stort set) alle mennesker kan genkende. Dem har vi uddybet i denne artikel.

Derfor!

Det dér med storytelling er ikke bare et “marketing-stunt”. Og vi anbefaler absolut ikke, at du bruger storytelling til at fortælle en fin historie, som egentlig ikke rigtigt holder vand i virkeligheden, men som lokker kunder til.

Det er ikke storytelling. Det er manipulation.

Du skal bruge storytelling, hvis du har et vigtigt budskab, som kan gøre en forskel for andre. En fortælling som kan inspirere, og som rummer en sag, der er værd at kæmpe for, og en helt, som vi kan spejle os i, og som er villig til at kæmpe hårdt for at nå målet. 

Læs eventuelt:

Links i artiklen markeret med * er affiliate-links!
Køber du bogen på Saxo via vores hjemmeside går 4% af din pris til at støtte SIND – Landsforeningen for Psykisk Sundhed. 

vil du have bedre resultater?

Så er vi her for dig!

Mennesker der har det godt, skaber bedre resultater.

Forskning har vist det med stor tydelighed, og det er både udgangspunktet og målet i vores arbejde.

Det, vi er rigtigt gode til i Zerius, er at skabe udvikling og stærke relationer mellem mennesker og virksomheder. Det gør vi gennem ledelse, der engagerer og motiverer, rekrutteringer der holder samt kommunikation, der får virksomheden til at stå stærkt frem.

Vi er uddannet og trænet i ledelse, der styrker mennesker, og i at facilitere udviklingsprocesser i teams og organisationer samt arbejde med professionel coaching.

Udover vores fælles baggrund, har vi hver vores professionelle baggrund og toptalenter.

Helle Halken

Direktør & Stifter

Helle er dedikeret til headhunting af ledere og specialister, udvikling og ledelse. Hun har en meget stærk holdning til at rekrutteringsprocessen skal afspejle respekt og ordentlighed. Det sikrer en høj kvalitet og de bedste resultater for både virksomhed og kandidat.

Toptalenter:

  • Fokus
  • Målrettethed
  • Læring

Nete Kaasen

Direktør & Stifter

Nete er knivskarp til kommunikation, udvikling og ledelse. Hun arbejder målrettet for at sikre, at det der siges, også er det der gøres. Resultatet er troværdig kommunikation, i ledelsen af virksomheden såvel som i markedsføringen. 

Toptalenter:

  • Kommunikation
  • Udvikling
  • Optimisme

Konsulenter

Vi er her for at hjælpe dig

Helle Halken

Direktør & Stifter

Helle er benhård når det kommer til rekruttering. Hun har en meget stærk holdning til at kandidaternes oplevelse af processen skal afspejle respekt og ordentlighed. Det sikrer en høj kvalitet og tryghed i processen for både virksomhed og kandidat. 

Nete Kaasen

Direktør & Stifter

Nete er knivskarp til formidling og digital markedsføring. Hun er fokuseret på at forankre virksomhedens budskaber i en kernefortælling, der ikke bare sælger produkter, men som i højere grad sælger virksomheden og skaber loyale kunder.

01. Hvorfor?

I alt hvad vi gør, tror vi på, at mennesker og virksomheder kan mere, end de selv er klar over.

Vi står op hver morgen med et ønske om at hjælpe med at skabe den ønskede vækst og udvikling.

02. Hvordan?

Ved at lytte til dig, dine ønsker og behov, arbejder vi på at rydde eventuelle forhindringer af vejen, og skabe en løsning, der får dig i mål.

Vi lytter nysgerrigt, spørger kritisk, svarer ærligt og hjælper helhjertet.

03. Hvad?

Vi er en konsulentvirksomhed, der arbejder inden for tre hovedkategorier: Mennesker, Ledelse og Markedsføring. 

Vi kan bl.a. hjælpe med rekrutteringer, ledelsessparring, markedsføring, kommunikation og storytelling. 

Kontakt os

 

Zerius ApS
Nørregade 12, st. th.
6070 Christiansfeld
info@zerius.dk

 

Helle Halken: +45 20 62 61 48
Nete Kaasen: +45 21 59 99 87

 

Kontakt os

Zerius ApS
Nørregade 12, st. th.
6070 Christiansfeld
info@zerius.dk

 

Helle Halken: +45 20 62 61 48
Nete Kaasen: +45 21 59 99 87