De syv grundlæggende fortællinger

Der var en gang…

For små 200 år siden begyndte nogle af datidens forfattere, bl.a. Goethe, Schiller og Gozzi, at opdage sammenfald i de dramaer, som fortællinger skildrede.

Denne teori satte i 2006 gang i en analyse af en lang række folkeeventyr og fortællinger, der strækker sig så langt tilbage som til 2100 f. Kr. og fortællingen om Gilgamesh.

Analysen viste, at alle fortællinger kunne fordeles i 7 forskellige handlingskategorier.

grundlæggende fortællinger

De 7 grundfortællinger

 

Kampen mod monsteret
Den klassiske kamp mellem det gode og det onde. Helten er ham eller hende, der har modet til at tage kampen op for at bekæmpe det onde.”Kampen mod monsteret” kan opleves i fortællinger som David og Goliath, War of the Worlds, Jaws, Dracula
 

Fra fattig til rig:
Denne fortælling handler ikke nødvendigvis om økonomisk rigdom, men lige så meget om at opnå succes – typisk fra et lavt udgangspunkt. Helten er typisk skildret som en person lavt i et hierarki, og som bruger personlige styrker og evner til at kæmpe sig til tops.”Fra fattig til rig” kan opleves i fortællinger som Askepot, Pretty Woman, Den Grimme Ælling, My Fair Lady, Harry Potter.

Den store søgen:
Her handler det om mod. Tillid. Om at turde træde ud i det ukendte, og tage imod det, der møder os, hvad det end er, fordi vi har tillid til, at det vil give os noget.”Den store søgen” kan opleves i fortællinger som Star Wars, Ringenes Herre, Kong Salomons Miner, Indiana Jones.Rejsen ud og hjem:

Denne kategori minder lidt om den foregående. Forskellen er dog, at her forlader helten eller heltinden de trygge vante rammer, for at tage ud og lære nyt, og herefter vende hjem igen som en ny og bedre version af sig selv.”Rejsen ud og hjem” kan opleves i fortællinger som Toy Story, Find Nemo, Alice i Eventyrland, Tilbage til fremtiden. 

Genfødsel:
Igen minder denne kategori lidt om den foregående. Her oplever fortællingens hovedperson dog i højere grad at være “fortabt”, for så at blive reddet af nogen eller noget, hvorefter de vender tilbage til livet, som nu har forandret sig. Tornerose “dør”, som den rasende heks har forudsagt. Hun sover i 100 år indtil en prins formår at vække hende til live igen. Hun døde som barn, og skal nu leve videre som voksen.”Genfødsel” kan opleves i fortællinger som En verden udenfor, Tornerose, Skønheden og Udyret. 

Komedie:
Komedier handler ikke blot om at skildre en handling så vi griner. Det handler i højere grad om at bruge humor til at sætte genkendelige scenarier i perspektiv. En komedie er i storytelling beskrevet som en fortælling om en underholdende karaktér (eller karikatur), der vinder en af livets kampe, med sin egen personlighed som det primære våben, og alt ender godt.Komedien skildres bl.a. i fortællinger som Fire bryllupper og en begravelse og Da Harry mødte Sally. 

Tragedie:
Tragedien er komediens modsætning, hvor hovedpersonen taber på grund af sin personlighed eller enkelte karaktértræk, som fx. grådighed, magtsyge, naivitet eller lignende.Tragedien skildres bl.a. i fortællinger som Hamlet, Godfather, Breaking Bad.

Dyk ned i forskningen

Alle disse fortællinger rummer følelser, som de fleste mennesker kan forholde sig til, og genkende fra deres eget liv. At mennesker har et fælles nedarvet psykisk system, er i psykologien beskrevet af bl.a. Carl Jung, der kalder grundformerne for arketyper.

Hvis du gerne vil læse mere om de 7 grundfortællinger, er der skrevet et digert værk, som lige skal have en varm anbefaling med på vejen: “The Seven Basic Plots” af Christopher Booker*.

Links i artiklen markeret med * er affiliate-links!
Køber du bogen på Saxo via vores hjemmeside går 4% af din pris til at støtte SIND – Landsforeningen for Psykisk Sundhed. 

 

vil du have bedre resultater?

Så er vi her for dig!

Mennesker der har det godt, skaber bedre resultater.

Forskning har vist det med stor tydelighed, og det er både udgangspunktet og målet i vores arbejde.

Det, vi er rigtigt gode til i Zerius, er at skabe udvikling og stærke relationer mellem mennesker og virksomheder. Det gør vi gennem ledelse, der engagerer og motiverer, rekrutteringer der holder samt kommunikation, der får virksomheden til at stå stærkt frem.

Vi er uddannet og trænet i ledelse, der styrker mennesker, og i at facilitere udviklingsprocesser i teams og organisationer samt arbejde med professionel coaching.

Udover vores fælles baggrund, har vi hver vores professionelle baggrund og toptalenter.

Helle Halken

Direktør & Stifter

Helle er dedikeret til headhunting af ledere og specialister, udvikling og ledelse. Hun har en meget stærk holdning til at rekrutteringsprocessen skal afspejle respekt og ordentlighed. Det sikrer en høj kvalitet og de bedste resultater for både virksomhed og kandidat.

Toptalenter:

  • Fokus
  • Målrettethed
  • Læring

Nete Kaasen

Direktør & Stifter

Nete er knivskarp til kommunikation, udvikling og ledelse. Hun arbejder målrettet for at sikre, at det der siges, også er det der gøres. Resultatet er troværdig kommunikation, i ledelsen af virksomheden såvel som i markedsføringen. 

Toptalenter:

  • Kommunikation
  • Udvikling
  • Optimisme

Konsulenter

Vi er her for at hjælpe dig

Helle Halken

Direktør & Stifter

Helle er benhård når det kommer til rekruttering. Hun har en meget stærk holdning til at kandidaternes oplevelse af processen skal afspejle respekt og ordentlighed. Det sikrer en høj kvalitet og tryghed i processen for både virksomhed og kandidat. 

Nete Kaasen

Direktør & Stifter

Nete er knivskarp til formidling og digital markedsføring. Hun er fokuseret på at forankre virksomhedens budskaber i en kernefortælling, der ikke bare sælger produkter, men som i højere grad sælger virksomheden og skaber loyale kunder.

01. Hvorfor?

I alt hvad vi gør, tror vi på, at mennesker og virksomheder kan mere, end de selv er klar over.

Vi står op hver morgen med et ønske om at hjælpe med at skabe den ønskede vækst og udvikling.

02. Hvordan?

Ved at lytte til dig, dine ønsker og behov, arbejder vi på at rydde eventuelle forhindringer af vejen, og skabe en løsning, der får dig i mål.

Vi lytter nysgerrigt, spørger kritisk, svarer ærligt og hjælper helhjertet.

03. Hvad?

Vi er en konsulentvirksomhed, der arbejder inden for tre hovedkategorier: Mennesker, Ledelse og Markedsføring. 

Vi kan bl.a. hjælpe med rekrutteringer, ledelsessparring, markedsføring, kommunikation og storytelling. 

Kontakt os

 

Zerius ApS
Nørregade 12, st. th.
6070 Christiansfeld
info@zerius.dk

 

Helle Halken: +45 20 62 61 48
Nete Kaasen: +45 21 59 99 87

 

Kontakt os

Zerius ApS
Nørregade 12, st. th.
6070 Christiansfeld
info@zerius.dk

 

Helle Halken: +45 20 62 61 48
Nete Kaasen: +45 21 59 99 87